iphone app
android app
iphone app android app
Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016
Γρηγόρης Βαλτινός

Μουσική βραδιά στο "Καφέ Κήπος" με τον Γρ. Βαλτινό και τον Μιχ. Αεράκη


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Ιδιαίτερα μελωδικές στιγμές θα χαρίσει ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός σε όσους βρεθούν στο ιστορικό καφέ "Κήπος" των Χανίων την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 21:30, με την τιμητική συμμετοχή του ηθοποιού Μιχάλη Αεράκη, στη μουσική βραδιά με τίτλο "Ό,τι αγαπώ θα ζει για πάντα...".

Οι Γρ. Βαλτινός και Μ. Αεράκης πλαισιώνονται από τους μουσικούς Δέσποινα Δρακάκη (πιάνο-φωνή), Μανώλη Χατζογιαννάκη (κιθάρα), Βασίλη Παυλίδη (μπουζούκι), Δημήτρη Τσούρτο (κοντραμπάσο), Σταύρο Ψαρουδάκη (λύρα) και Λυκούργο Βαδυλάκη (κρουστά).

Ο Γρηγόρης Βαλτινός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από την Ξάνθη, όπου και έζησε μέχρι τα 8 του χρόνια. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα τραγουδιού και χορού. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1980 και σαν νέος ηθοποιός συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους θιάσους των μεγάλων πρωταγωνιστών (Φέρτη-Μερκούρη, Bουγιουκλάκη, Καρέζη-Καζάκου, Αλεξανδράκη-Γαληνέα, Γκιωνάκη, Δανδουλάκη, Καλογεροπούλου, Ντενίση κ.ά.).

Έχει πρωταγωνιστήσει σε όλα τα είδη θεάτρου, από το αρχαίο δράμα (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης) ως την κωμωδία, την πρόζα και την επιθεώρηση και έχει διακριθεί για την ερμηνεία του, τόσο στο κλασικό όσο και το σύγχρονο ρεπερτόριο: Ο' Νιλ, Γουίλιαμς, Άλμπι, Μίλερ, Σνίτσλερ, Αντρέγεφ, Τουργκένιεφ, Γκέρνι, Mάργκιουλις κ.ά.

Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι Ζιλ Ντασέν, Ανδρέας Βουτσινάς, Φρανκ Χόζερ, Κώστας Τσιάνος, Σταμάτης Φασουλής, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρότζερ Ουίλιαμς, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Διαγόρας Χρονόπουλος, Ντίνος Δημόπουλος και Σταύρος Τσακίρης. Έχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε μιούζικαλ ("Ο βιολιστής στη στέγη", Τσέχοφ-το μιούζικαλ). Έχει τραγουδήσει το ρόλο του Χριστού στη βυζαντινή όπερα του Γιάννη Μπουφίδη "Σταύρωση", η οποία κυκλοφορεί και στη δισκογραφία, επίσης το ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου "Η άλωσις της Πόλεως" και τον ομώνυμο ρόλο στο ορατόριο του Μίμη Πλέσσα "Κοσμάς ο Αιτωλός".

Συμμετείχε σαν αφηγητής σε μεγάλα μουσικά έργα, όπως "Αξιον Εστί" των Μίκη Θεοδωράκη-Οδυσσέα Ελύτη, "Λειτουργία του Ορφέα" των Γιάννη Μαρκόπουλου-Πάνου Θεοδωρίδη, "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, "Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο" των Γιώργου Χατζηνάσιου-Γιώργου Παπακώστα, και "Ελλάδα-Γέννηση και Αναγέννηση των Αιώνων" των Πασχάλη Τόνιου-Γιώργου Παπακώστα. Έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές, όπως "Αστροφεγγιά", "Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα", "Φάκελος Αμαζών", "Ανατομία ενός εγκλήματος", "Πρόβα νυφικού", "Ο μεγάλος θυμός", "Τα παιδιά της Νιόβης", "Έρωτας" κ.ά.

Με την ερμηνεία του στον "Οιδίποδα τύραννο" του Σοφοκλή, που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και διεθνή προβολή, καθώς η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε το καλοκαίρι του 2000 στο Κολοσσαίο της Ρώμης, που άνοιξε με αυτή την ευκαιρία τις πύλες του ύστερα από 1500 χρόνια. Η ίδια παράσταση παίχτηκε στη Νέα Υόρκη και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Ο ίδιος, από το 1990 και μετά, έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Από τους πρόσφατους θεατρικούς του ρόλους ξεχωρίζει εκείνος του Τζορτζ στο "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" του Ε. Άλμπι, έργο που σκηνοθέτησε και παρουσίασε στο θέατρο "Λαμπέτη" αλλά και σε περιοδεία. Επίσης οκτώ χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του "Βιολιστή στη στέγη" ξαναπαίζει τον "Τέβγε" στο Ηρώδειο και κατόπιν σε μία μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα. Το 2006 τιμήθηκε από το Θεατρικό Μουσείο με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου "Αιμίλιος Βεάκης" για την ερμηνεία του στο παραπάνω μιούζικαλ.

Φιλμογραφία και ρόλοι

"Έρωτας" (2005) TV: Έκτορας Αναγνώστου

"Τα Παιδιά της Νιόβης" (2004) TV: Mιχαλάκης Αναστασιάδης

"Ο Μεγάλος Θυμός" (1998) TV: Ασημάκης

"Διπλή αλήθεια" (1996): TV

"Πρόβα νυφικού" (1995) TV: Πέτρος Μανιάς

"Ανατομία ενός εγκλήματος" (1992) TV: αφήγηση

"Φάκελος Αμαζών" (1991): TV

"Οι τρεις χάριτες" (1991): TV

"Ο Θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα" (1986): TV

"Αστροφεγγιά" (1980) TV: Aργύρης

"Ελευθέριος Βενιζέλος: 1910-1927" (1980).

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση