iphone app
android app
iphone app android app
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017
Ο πίθηκος Hylobates lar χρησιμοποιεί παρόμοιες τραγουδιστικές τεχνικές με τους επαγγελματίες υψίφωνους

Σε σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης πολλά είδη πιθήκων


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Η ταχεία και μη βιώσιμη εκμετάλλευση των πρωτογενών φυσικών πόρων της Γης έχει γίνει μια σημαντική απειλή για τους πιθήκους στην Αφρική και την Ασία, ανέφεραν ειδικοί στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον.

Οικολόγοι ανέφεραν ότι η ανάπτυξη των υποδομών και η εκτεταμένη χρήση των φυσικών πόρων -ξυλεία, μεταλλεύματα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο- έχουν καταστρέψει τα ενδιαιτήματα των πιθήκων και έχουν οδηγήσει χιμπατζήδες, γορίλες, μπονόμπο, ουραγκοτάγκους και άλλα πρωτεύοντα πιο κοντά στην εξαφάνιση.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι οι εξορυκτικές βιομηχανίες επηρεάζουν σοβαρά τους πιθήκους και τα ενδιαιτήματά τους» δήλωσε η Helga Rainer, διευθύντρια του προγράμματος διατήρησης ανθρωποειδών πιθήκων του ιδρύματος Arcus Foundation στον Guardian.

«Μόλις πέντε από τα 27 ενδιαιτήματα πιθήκων δεν έχουν κάποιο σχέδιο εξόρυξης εντός της εμβέλειας του ενδιαιτήματός τους, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις έμμεσεις επιπτώσεις σε που συνδέονται με την ανάπτυξη των υποδομών, όπως δρόμοι και σιδηρόδρομοι» πρόσθεσε η ίδια.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι το 2030 η ανθρώπινη ανάπτυξη θα έχει επηρεάσει το 90% των οικοτόπων των πιθήκων στην Αφρική και το 99% στην Ασία.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών συμπεριλαμβάνονται σε μια νέα έκθεση με τίτλο «State of the Apes: Extractive Industries and Ape Conservation».

Όλα τα είδη των πιθήκων αναφέρονται ως απειλούμενα από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), μερικά σε κρίσιμο βαθμό.

Υπάρχουν περίπου 880 γορίλες των βουνών σε όλη την Ουγκάντα, τη Ρουάντα και την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ οι Cross River γορίλες στο Καμερούν και τη Νιγηρία θεωρείται ότι δεν υπερβαίνουν τους 250.

Στην Ασία, ο πληθυσμός των ουρακοτάγκων της Σουμάτρας εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 50% από το 1992, ενώ ολόκληρος ο πληθυσμός γίββωνων (Hainan black-crested gibbons) στην Κίνα δεν ξεπερνά τα 21 μέλη.

Πηγή: newsbeast.gr

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση