iphone app
android app
iphone app android app
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εμπόδια και προβληματισμός για τον αγροτουρισμό


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε για να αναπτύξουμε τον τομέα του αγροτοτουρισμού στην Κρήτη αναφέρει σε κείμενο που εξέδωσε η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας. «Γι' αυτό, ας δούμε τα εμπόδια που έχουμε να αντιπαλέψουμε στη γεωργία και τον τουρισμό. Σε μεγάλο βαθμό άλλωστε τα εμπόδια θα προσδιορίσουν τα περιθώρια και την κατεύθυνση των σχεδιασμών μας».

Αναλυτικότερα, η ΕΑΣ Ιεράπετρας επισημαίνει τα παρακάτω ως εμπόδια:

«• Οι αυτοματισμοί του πολιτικού προσωπικού και η δαιδαλώδης γραφειοκρατία που συντηρούν - δεν είναι της παρούσης, τα αναφέρω μόνο για να τα χαρακτηρίσω μόνιμη αιτία αναποτελεσματικότητας! Η υποβάθμιση του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Αναρωτηθείτε για μια στιγμή τι προσφέρουμε, ώστε ένας Κεντροευρωπαίος, που επιλέγει φύση και αγροτουρισμό για τις διακοπές του, να προτιμήσει τα Τζουμέρκα, τη Ροδόπη ή τα Κουφονήσια, αντί, ας πούμε, της Τοσκάνης ή της νότιας Γαλλίας».


Διαχείριση πόρων

«• Η ανορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων (νερού, πρώτων υλών, απορριμμάτων κ.ά. Στο δρόμο για την οικοδόμηση της νέας ταυτότητας, η εξοικονόμηση πόρων στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, όπως και ο τρόπος προσέγγισης του προβλήματος των απορριμμάτων θα κρίνουν πολλά. Γιατί τα απορρίμματα δεν είναι παρά μετασχηματισμένοι φυσικοί πόροι. Ισχύει κι εδώ ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Το κράτος, ο γεωργικός και ο τουριστικός τομέας θα πρέπει να βλέπουν τα απορρίμματα ως διπλό κόστος για την κοινωνία: κόστος παραγωγής και κόστος διαχείρισης.

• Η ανησυχητική συρρίκνωση της βιοποικιλότητας. Με την πρωτοβουλία νέων ανθρώπων, εδώ έχει ανοίξει ένας δρόμος. Ας τους διευκολύνουμε, γιατί στην επιδίωξη ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών η ανάδειξη και εξάπλωση των τοπικών ποικιλιών θα αποβεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Γιατί τίποτα δεν εκπροσωπεί καλύτερα την περιοχή του, δεν είναι πιο ανθεκτικό και νόστιμο, απ' αυτό που η ίδια η φύση δημιούργησε εκεί».


Κόστος

«• Το κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών και το κόστος μεταφοράς και μετακίνησης, που δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική. Υπάρχουν περιθώρια μείωσής του, αλλά ο ρεαλισμός επιβάλλει προσανατολισμό στην ποιότητα και τη διαφοροποίηση προϊόντων και υπηρεσιών. Με συμπράξεις αγροτικών και εμπορικών εκμεταλλεύσεων και ευέλικτα τοπικά εργαλεία, που θα αναπτύξουν τοπικά δίκτυα εμπορίας και διανομής γεωργικών προϊόντων και θα προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα μέσα στις επιχειρήσεις τουρισμού ποιότητας. Αναφέρομαι, βέβαια, σε τοπική παραγωγή μικρής και μεσαίας κλίμακας και τη διάθεσή της στις τοπικές αγορές και στον εγγύτερο αστικό και περιαστικό χώρο, τάση που υιοθετείται με ταχύτατους ρυθμούς σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

• Η προσδοκία των ενισχύσεων και η δαιμονοποίηση των επιχειρηματιών. Το πρώτο δεν το φοβάμαι. Είμαστε εδώ επειδή οι νέοι αγρότες ξέρουν καλά πως οι επιδοτήσεις είναι η Αλεξάνδρεια που αποχαιρετούμε. Και πρέπει να μάθουμε, γρήγορα και αποτελεσματικά, να ζούμε στις σημερινές συνθήκες παγκόσμιου ανταγωνισμού, μέσω της επιχειρηματικότητας.

• Η αδιευκρίνιστη ταυτότητα του ενεργού αγρότη. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κατευθύνσεις, θα συνδέεται με τον ενεργό αγρότη. Η στήριξη του αγροτουρισμού επίσης. Άρα το πώς θα ορίσουμε αυτές τις δυο λέξεις θα καθορίσει πού και πώς επενδύουμε στο μέλλον της γεωργίας και του αγροτουρισμού».


Αναξιοποίητοι θησαυροί

«Πολλοί νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στην ύπαιθρο. Και θα πρέπει γρήγορα να προσφέρουμε αποτελεσματικά εργαλεία ενημέρωσης και ενίσχυσης των πρώτων βημάτων τους», αναφέρει η ανακοίνωση, όπου και αναγράφονται σαν "αναξιοποίητοι θησαυροί" τα προγράμματα των Νέων Αγροτών και του Αγροτοτουρισμού.

«Δυο τομείς συνοδοιπόροι, γιατί αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και ωφελούνται από τα ίδια χαρακτηριστικά. Γι' αυτό είναι προς αμοιβαίο όφελος να δράσουν συνεργειακά και όχι ανταγωνιστικά.

Επιπλέον και οι δυο πρέπει να αναπτυχθούν κατά τρόπο που να επιτρέπει τη διατήρηση των πλεονεκτημάτων τους σε βάθος χρόνου, αποκλείοντας τις αυτοκαταστροφικές τάσεις. Εγκαταλείπουμε, δηλαδή, την αυτοκαταστροφική πρακτική του εφήμερου κέρδους και γρήγορου πλουτισμού και την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς αρχές και σχεδιασμό. Γιατί το αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών ήταν να προικίσουν τον τουρισμό και τη γεωργία με κοινά προβλήματα, όπως η εξάντληση φυσικών πόρων, η υποβάθμιση του πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος. Κι αφού εγκαταλείψουμε τον κακό μας εαυτό, οφείλουμε να συνυπολογίσουμε τις προσαρμογές που απαιτούνται από τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και την κλιματική αλλαγή».

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση