iphone app
android app
iphone app android app
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017
ΜΟΣΧΑΡΑΚΙΑ

Κάτι δεν πάει καλά στη συμφωνία κυβέρνησης-κτηνοτρόφων για το γάλα…


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Συμφωνία προέκυψε ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και τη κυβέρνηση Σαμαρά. Σύμφωνα με τη τελευταία εκδοχή (βλέπετε εδώ). Αναφέρομαι σε τελευταία εκδοχή γιατί καθημερινά στα ΜΜΕ ακούγονται νέες συμφωνίες. Μένω στη πιο τελευταία.

Του Καθ. Δρ. Γ. Ζουγανέλη

Σύμφωνα με αυτή:

1. Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε "παστεριωμένο γάλα" και σε "γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας" (Μπούρδες…)

2. Αίρεται πλέον ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής παστερίωσης θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη (Σίγουρα; Να μη το ψάξω…)

3. Στη συσκευασία κάθε προϊόντος, θα πρέπει να αναγράφονται: η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια "ζωής". Π.χ. "γάλα 5 ημερών", "γάλα 7 ημερών" κλπ.

4. Θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας» που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από την άμελξη και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης.


Yπάρχουν 3 κυρίως κατηγορίες παστεριωμένου γάλακτος

Η παστερίωση του γάλακτος είναι μια περιοχή μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος της Χημείας Τροφίμων.

Tα παστεριωμένα γάλακτα χαρακτηρίζονται συνήθως απο τη μέθοδο η οποία χρησιμοποιείται για τη παστερίωση τους. Οι παραδοσιακές μέθοδοι είναι τρείς και βάσει αυτών έχουμε:

1. τα παστεριωμένα γάλατα χαμηλής θερμοκρασίας μεγάλου χρόνου θέρμανσης (LTLT - Low Temperature Long Time Pasteurization, μια διαδικασία στους 63 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά) που δίνει γάλα διάρκειας 5 περίπου ημερών.

2. τα παστεριωμένα γάλατα υψηλής θερμοκρασίας μικρού χρόνου θέρμανσης (HTST - High Temperature Short Time Pasteurization, μια διαδικασία στους 72 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα), που δίνει γάλα διάρκειας  5-6 ημερών καί

3. τα παστεριωμένα γάλατα υπερυψηλής θερμοκρασίας (UHT - Ultra High Temperature, μια διαδικασία στους 132 -150 βαθμούς Κελσίου για 1-2 δευτεόλεπτα), που δίνει γάλα διάρκειας μηνών και εκτός ψυγείου.

Εκτός απο αυτά υπάρχουν και τα γάλατα παστερίωσης σε ενδιάμεσες θερμοκρασίες και διάρκειες. Δέστε σχετικά το πίνακα.

Πολύ έρευνα γίνεται για τη βελτιστοποίηση των προιόντων του γάλακτος, τη δημιουργία νέων, τη καλυτέρευση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους και τη διάρκειά τους.

Όσο πιο παστεριωμένο είναι ένα γάλα τόσο πιο άχρηστο και ριψοκίνδυνο γίνεται.

Η παστερίωση όμως δεν γίνεται μόνο με αυτές τις μεθόδους αλλά και με άλλες νεότερες που έχουν "ισοδύναμα" αποτελέσματα.\


Άλλες νεότερες κατηγορίες "παστεριωμένου" γάλακτος

1. τα γάλατα υπερυψηλής πίεσης (UHPH-Ultra High Pressure Homogenization) τα οποία είναι γάλατα με ποιότητα ανάλογη με αυτή που δίνει η παστερίωση με θέρμανση.

Το γάλατα αυτά ΔΕΝ μπορεί να χαρακτηριστούν κανονικά σαν "παστεριωμένα". Ο νέος νόμος Σαμαρά όμως αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο. Στη διαδικασία αυτή το γάλα υφίσταται υψηλές πιέσεις και έχει τα ίδια αποτελέσματα με την παστερίωση με θέρμαση. Η διάρκεια ζωής αυτού το προιόντος εξαρτάται απο τη πίεση, τον τρόπο και τη διάρκεια επιβολής της.

Κάτι ανάλογο με το προηγούμενο πίνακα προκύπτει και για αυτή τη μέθοδο "παστερίωσης" στην οποία χρησιμοποιούνται υψηλές πιέσεις αντί για θέρμανση. Σε μερικές περιπτώσεις, για βελτίωση της παστερίωσης, προστίθεται και λίγη θέρμανση αλλά δεν είναι αυτή το κύριο χαρακτηριστικό της μεθόδου αυτής.

H συνήθης ομογενοποίηση του γάλακτος γίνεται με πιέσεις της τάξης των 15-20 ΜPa ενώ η μέθοδος για την οποία μιλάμε αφορά πιέσεις της τάξης των 400 - 600 ΜPa. Για αυτά τα γάλατα δεν υπάρχει αναφορά στο νόμο Σαμαρά.

Tο UHT γάλα και το UHPH γάλα είναι γενικά πιο γλυκά και έχουν χάσει κάποιες απο τις βιταμίνες τους. Το "οργανικό" γάλα συνήθως είναι UHT. Θα μπορούσε να ήταν και UHPH.

2. Τα γάλατα που "παστεριώνονται" μέσα σε ειδικούς φούρνους μικροκυμάτων (microwave pasteurization).

Πρόκειται για μια νέα σχετικά τεχνολογία που εμφανίστηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Στην Ιαπωνία τα μικροκύματα ευρίσκουν εφαρμογές απο δεκαετίες. Η Γερμανία είναι σε πολλά θέματα πίσω απο την Ιαπωνία.

Σε αυτή τη μέθοδο, η θέρμανση γίνεται με μικροκύματα για λίγα λεπτά κάτω απο τη θερμοκρασία βρασμού του νερού.

Η χρήση μικροκυμάτων έχει πολλές εφαρμογές στη βιομηχανική παραγωγή τροφών και προιόντων γενικότερα. Ούτε για αυτά υπάρχει αναφορά στο νόμο Σαμαρά.

Eνδιαφέρον είναι να δείτε και το video, που δείχνει μια εφαρμογή των μικροκυμάτων σε παστερίωση και παρασκευή ετοίμων τροφών. Εσείς στην Ελλάδα μπορείτε να τις πείτε και οικολογικές, διαιτητικές κοκ. Είναι μια άποψη…

3. Τα γάλατα τα "παστεριωμένα" με μικροφιλτράρισμα (χρήση μεμβρανών), με χρήση υπερήχων, με παλόμενο ηλεκτρικό πεδίο, με υδροστατική πίεση κλπ.

Ούτε για αυτά του είδους "παστερίωσης" γάλατα υπάρχει αναφορά στο νόμο Σαμαρά.

Η άποψή μου για το θέμα

Ως γνωστό,

1. "φρέσκο" γάλα μέχρι τώρα ήταν κατα το νόμο το  παστεριωμένο γάλα διάρκειας μέχρι 5 ημερών, δηλαδή το νέο "μιας ημέρας" και το LTLT.

2. οι όροι παστερίωση, παστερίωση LTLT, παστερίωση HTST και παστερίωση UHT είναι επιστημονικοί όροι.

O διαχωρισμός του γάλακτος στο νόμο έπρεπε να γίνει κατά τη γνώμη μου με βάση τη θερμοκρασία παστερίωσης δηλαδή να διακρίνεται σε γάλα μιας ημέρας (VAT ή LTLT), σε γάλα LTLT, σε γάλα HTST και σε γάλα UHT και τα ισοδύναμα τους σε πίεση.  Πρέπει να υπάρχουν και οδηγίες χρήσης. Όλα πρέπει να είναι σαφή.

Εναλλακτικά θα μπορούσε να περιγράφεται με αρκετή λεπτομέρεια στη συσκευασία η μέθοδος "παστερίωσης". Σε αυτή τη περίπτωση, πρέπει να υπάρχει πληροφόρηση στο κόσμο απο τα ΜΜΕ και τους κρατικούς φορείς για το τί ακριβώς γαλακτοκομικά προιόντα πίνει ή τρώει απο κάθε μέθοδο "παστερίωσης".

Αυτό θα ευνοήσει τον Έλληνα παραγωγό αλλά και τους Έλληνες επιστήμονες που ασχολούνται με τη Χημεία του γάλακτος ή μήπως να τους διώξουμε μετανάστες και αυτούς ή να τους βάλουμε να δουλέψουν σερβιτόροι ή εργάτες στους δρόμους κακής κατασκευής (ούτε αυτούς τους φτειάχνουν με τέχνη) που δεν αυξάνουν τη παραγωγή της χώρας;

Καλή ποιόητα στα προιόντα σημαίνει R&D και καλή πιστοποίηση. Αυτό γίνεται με επιστήμονες όχι με πορδές… με κοινωφελή έργα και wireless μετρητές/διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος που δεν προσφέρουν στην αύξηση της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Τα λεφτά δεν πάνε εκεί που πρέπει. Δεν πάνε για ανάπτυξη.

Τα "λάθη" στο νόμο έγιναν τυχαία;

Είναι λάθος στο νόμο η διάρκεια συντήρησης να καθορίζεται απο τις εταιρείες σύμφωνα με τη μέθοδο παστερίωσης, αφού μέθοδος και διάρκεια συντήρησης και ποιότητα θρεπτικών συστατικών αλληλοεξαρτώνται ακόμη και χρονικά. Ποιός θα προστατεύει τον καταναλωτή; Το κράτος είναι υπεύθυνο να παρακολουθεί και να ελέγχει τα όρια ανοχής της κακής ποιότητας προιόντων των εταιρειών γαλακτοπαραγωγής πριν αυτά βγούν στη κυκλοφορία. Με αυτή την αλλαγή απαρνείται τις συνταγματικές υποχρεώσεις του.

Πρέπει να υπάρξει δείκτης ποιότητας του γάλακτος, που να αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες.

Λάθος είναι και η αφαίρεση του νομικού περιορισμού στην ανώτατη διάρκεια συντήρησης, αφού ανοίγει παράθυρο στη χρήση νέων τεχνολογιών "παστερίωσης" που κατά τεκμήριο δεν είναι γνωστές στον Έλληνα παραγωγό και στον Έλληνα καταναλωτή. To παλαιό όριο των 5 ημερών δεν υφίσταται πλέον και αυτό ευνοεί την εισαγωγή γάλακτος απο χώρες του Βορρά, τη Τουρκία, τα Βαλκάνια κλπ.

Παστεριωμένο γάλα είναι και το LTLT και το ΗTST και το UHT. Όταν μιλάμε διεθνώς για γάλα υψηλής θερμκής επεξεργασίας αναφερόμαστε στο ΗTST. Όταν μιλάμε για γάλα υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας αναφέρομαστε στο γάλα UHT.

Πώς αναφέρονται το γάλα UHT, το γάλα UHPH ή τα άλλα γάλατα νεότερης τεχνολογίας στο νόμο αυτό; Σαφώς συμπεριλαμβάνoνται στον όρο "παστεριωμένο" γάλα. Αλλού δεν χωράνε… Aν μάλιστα χρησιμοποιηθούν Αγγλικοί όροι, για άλλο θα μιλάει ένας έλεγχος ποιότητας στην Ελλάδα και για άλλο στην Ευρώπη.

Στο οργανικό γάλα που αναφέρεται ο νόμος; Πουθενά…  Το μιας ημέρας δεν είναι οργανικό.  Ο όρος "οργανικό" έχει να κάνει περισσότερο με το είδος τροφής που δίνεται στα ζώα.

Ο αριθμός αναπαστεριώσεων που μπορεί να κάνει μια εταιρεία παστερίωσης στις "επιστροφές" της πόσες πρέπει να είναι το πολύ και τί είδους; Λέει κάτι ο νέος νόμος; Η απουσία όρων και ελέγχου για αυτό δεν συνθλίβει τους Έλληνες κτηνοτρόφους;

Τον καταναλωτή τον λαμβάνει τελικά υπόψη του κανείς;

Θα υπάρξει μείωση τιμών;

Μπορεί να υπάρξει, μάλλον θα υπάρξει αλλά σε βάρος τίνος;

Πρώτα σε βάρος των Ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών που δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το τεχνολογικό επίπεδο των ξένων, των οποίων τα προιόντα λόγω της μεγάλης διάρκειας θα μπορούν να πωλούνται σαν "παστεριωμένα" στην Ελλάδα (η "υψηλή παστερίωση" καταργήθηκε ενώ τα supermarkets θα καθαρίσουν τη δουλειά αλλάζοντας ημερομηνίες σε όσα γάλατα θα λήγουν…).

Σε δεύτερο επίπεδο σε βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή, αφού το κλείσιμο των γαλακτοβιομηχανιών θα επιβαρυνθεί στο τέλος ο αγρότης και στο μέρος που αφορά την θρεπτική ποιότητα πάλι ο καταναλωτής.

Αντί επιλόγου

Η "συμφωνία" για το γάλα κατά τη γνώμη μου είναι διάτρητη και επιστημονικά ασαφής. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο κρατικός έλεγχος στα γαλακτοκομικά προιόντα, εισαγόμενα και μή, να οδηγεί σε αντιφάσεις και οι αντιφάσεις σε μη σωστή εφαρμογή του νόμου.

Δυστυχώς στη διασύνδεση που σας έδωσα στη κορυφή του κειμένου για να διαβάσετε τί είναι γραμμένο για το θέμα του γάλακτος στο πολυνομοσχέδιο, δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα των τραπεζών και το ΤΧΣ. Αυτό δεν έγινε εξεπίτηδες απο την πλευρά μου.  Δεν είναι του χαρακτήρος μου. Το πλήρες πολυνομοσχέδιο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Το πολυνομοσχέδιο είναι σε τελείως λάθος διεύθυνση. Το νομοσχέδιο αυτό φαίνεται ότι έγινε μόνο για το PSI-2 των τραπεζώ (για το θέμα του πολυνομοσχεδίου θα υπάρξει ξεχωριστό άρθρο).

Δεν είναι καθόλου περίεργη η στάση των τραπεζιτών τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ, όπου μιλούν για ανάπτυξη, εξωστρέφεια, λεφτά στην αγορά, καινοτομίες και όλα τα σχετικά. Έχει μεγάλη σημασία για αυτούς η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. Γιατί άραγε τα ΜΜΕ ΔΕΝ μιλούν για αυτό και έχουν συγκεντρωθεί μόνο στο γάλα, στα φαρμακεία κλπ και έχουν ξεχάσει τα πάντα για τις τράπεζες;

Πηγή: Ζcode-Gr.blogspot.com

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση