iphone app
android app
iphone app android app
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017
Aργυροπελεκάνος

Θύματα λαθροκυνηγών έξι αργυροπελεκάνοι


Θύματα λαθροκυνηγών έπεσαν έξι αργυροπελεκάνοι, τους οποίους εντόπισαν νεκρούς στις 10 Ιανουαρίου, σε τρεις θέσεις στη λιμνοθάλασσα Βάσσοβα, επόπτες του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Καβάλας περισυνέλλεξαν τα νεκρά πτηνά, τα οποία στάλθηκαν σε κτηνιατρικό εργαστήριο της Καβάλας, όπου διαπιστώθηκε ότι τα τέσσερα από τα πέντε είχαν βληθεί από κυνηγετικό όπλο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές υποψίες.

Ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) είναι αρκετά κοινό αλλά τοπικό είδος στην Ελλάδα. Είναι προστατευόμενο είδος καθώς έχει χαρακτηριστεί τρωτό τόσο διεθνώς, όσο και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. 

Πρόκειται για το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον κόσμο, με ύψος που φτάνει το 1,20 μ., άνοιγμα φτερών έως 3,20 μ. και βάρος από 6 έως 10 κιλά. Το χρώμα του φτερώματος του αργυροπελεκάνου είναι σταχτί, το ράμφος του φέρει διαστελλόμενο σάκο κίτρινου χρώματος στο κάτω μέρος, και τα δάχτυλά του είναι συνενωμένα μεταξύ τους με μεμβράνη.

Θεωρείται ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες και από την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει το κυνήγι του και την ενόχλησή του στους τόπους αναπαραγωγής του.

Ο συνολικός αναπαραγόμενος στην Ελλάδα πληθυσμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και σήμερα ανέρχεται στα 1.150 με 1.300 ζευγάρια. Οι αποικίες κατανέμονται σε 3 θέσεις: 1.000-1.100 ζευγάρια στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, 100-146 ζευγάρια στον Αμβρακικό Κόλπο και 45-55 ζευγάρια στη Λίμνη Κερκίνη, όπου άρχισε να φωλιάζει πρόσφατα, σε τεχνητές νησίδες αναπαραγωγής.

Μετά την αναπαραγωγική περίοδο και σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα το είδος διασπείρεται σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια οι καταμετρήσεις του διαχειμάζοντος στην Ελλάδα πληθυσμού αναφέρουν περίπου 500 ως 1.400 άτομα, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού του είδους που βρίσκεται στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση